V&A Digital Camera Review

Atelier

Sponsori:
n_next.gif n_prev.gif
+1 EV Compensare de expunere de o treapta (un stop) in plus fata de ce masoara exponometrul. Inseamna o crestere a cantitatii de lumina care s-ar putea obtine prin dublarea diafragmei/aperturii
24 x 36  Cadru fotografic de 24 x 36 mm pe film tip 135; se mai numeste format full-frame.
6x9  Tip de format fotografic mediu ce foloseste rolfilme standard tip 120 sau 220 in care un cadru are dimensiunile 6cm x 9cm. Alte variatii includ "645" (6cm x 4.5 cm), "6x6" (6cm x 6cm), "6x7", "6x8", etc...
A (Montura A)  la Sony si la Minolta: montura realizata de Minolta si preluata de Sony (alpha).
A-DEP  Mod de expunere cu prioritate de diafragma ce urmareste obtinerea unei anumite profunzimi de camp (Canon).
A-TTL  Evaluarea intensitatii necesare pentru blitz, in mod automat, prin obiectiv (Canon).
A.S.A. Normativ referitor la sensibilitatea filmului, abandonat in prezent (American Standards Association).
AA  Baterie standardizata cu lungimea de 50 mm si diametrul de 14 mm, cunoscuta si sub numele de R6 sau Mignon.
AAA  Baterie standardizata cu lungimea de 44 mm si diametrul de 10 mm, cunoscuta si sub numele de R3 sau Micro.
Abbe number Numar asociat unui obiectiv sau lentile invers proportional cu dispersia cromatica - cu cat numarul Abbe este mai mare cu atat dispersia este mai mica.
Aberatie  Incapacitate a obiectivului fotografic de a reproduce o imagine perfecta. Aberatiile obiectivelor sunt de 7 tipuri: astigmatism, aberatie cromatica axiala, aberatie cromatica laterala, coma, curbura de camp, aberatia de sfericitate si distorsia. Amploarea aberatiilor este direct proportionala cu deschiderea diafragmei si invers proportionala cu distanta focala.
Aberatie cromatica  Aberatie a obiectivului, in care zone ale imaginii, de obicei radiale, sufera o descompunere cromatica asemanatoare cu cea realizata de o prisma optica.
Aberatie cromatica axiala  Aberatie de convergenta a unui obiectiv ce consta din focalizarea in planuri diferite a radiatie albastre, verzi si rosii, sosite de la o sursa aflata pe axa optica.
Aberatie cromatica laterala  Denumita si aberatie cromatica transversala este determinata de variatii ale factorului de marire a obiectivului in partile sale periferice; lumina alba care vine din lateral, va focaliza in locuri diferite in planul filmului, in functie de lungimea de unda (mai aproape de centrul negativului pentru lumina albastra, mai lateral pentru lumina rosie).
Aberatie de sfericitate  Aberatie a unui obiectiv produsa de focalizarea in plane diferite a razelor luminoase ce intra prin centrul obiectivului fata de cele ce intra pe la periferie.
Aberatie geometrica Aberatie a sistemelor optice, in care unei axe drepte a subiectului ii corespunde o curba in imaginea realizata de obiectiv. Aceste aberatii pot fi pozitive sau negative, adica asemanatoare cu o perna sau cu un butoi.
Acid-free paper  Hartie foto cu pH neutru (prin scaderea continutului in lignina si prin tamponare cu carbonat de calciu) in scopul cresterii duratei de arhivare a fotografiilor.
Acromat (obiectiv)  Obiectiv care contine un dublet acromat: dublet ce asociaza o lentila convergenta crown cu una divergenta flint, in scopul corectarii partiale a aberatiei cromatice.
In acest fel sunt focalizate in acelasi plan radiatiile albastru si rosu.
AD (Anomalous Dispersion)  Sticla speciala, cu dispersie slaba si foarte buna transparenta, utilizata pentru lentile destinate corectiei aberatiilor cromatice de Tamron.
Adancimea culorii  Numar de biti folositi pentru a caracteriza fiecare pixel dintr-o imagine; cu cat se folosesc mai multi biti, cu atat in imagine apar mai multe nuante de culori; cel mai frecvent se folosesc: 1, 8, 16, 24 (cate 8 biti pentru culorile de baza: rosu, verde, albastru) sau 48 biti (cate 16 biti pentru fiecare culoare).
Aditiv  Procedeu de obtinere a nuantelor de culori prin alaturarea, in proportii adecvate de mici puncte colorate in culorile de baza (rosu, verde si albastru).
AE  Expunere automata.
AE lock  Memorarea expunerii automate (Nikon, Konica).
AEB - Auto Exposure Bracket  Bracket sau Bracketing - se refera la actiunea de a executa o serie de fotografii (cel putin trei) ale aceluiasi subiect cu variatia expunerii; prima - care se executa cu timpul de expunere si cu diafragma indicata de exponometru sau de experienta, a doua, supra-expusa cu 1/3 pana la 2 diafragme iar a treia sub-expusa cu 1/3 pana la 2 diafragme. In acest fel fotograful are sanse sporite de a obtine o poza corect expusa. De asemenea, fotograful poate recurge la aceasta metoda pentru a vedea efectul diferitelor expuneri asupra subiectului. Majoritatea aparatelor pot efectua bracketing-ul in mod automat.
AEL  Memorarea expunerii automate (Minolta).
AF - Autofocus  Autofocalizarea (AF) reprezinta capacitatea unor sisteme optico-electronice de a realiza si de a mentine in mod automat punerea la punct asupra unui subiect determinat. Autofocalizarea se realizeaza printr-un lant de subansambluri care include cel putin urmatoarele componente:
a)un receptor de semnal, sub forma unuia sau a mai multor puncte de focalizare;
b)un procesor al semnalului receptionat, care emite comenzile necesare pentru ajustarea punerii la punct;
c)un micromotor care executa comenzile procesorului si deplaseaza obiectivul sau doar un grup de lentile din obiectiv.
Punerea la punct in mod automat este in general mai rapida si mai precisa decat cea manuala. Camerele fotografice de consum ajusteaza planul de claritate cu ajutorul unui singur punct de autofocalizare; in schimb, camerele moderne, mai evoluate, utilizeaza mai multe puncte, de exemplu, Canon EOS 350 D dispune de 7 puncte de autofocalizare, iar modelul Canon EOS 3 are nu mai putin decat 45 senzori.
Metode de autofocalizare
Autofocalizarea se realizeaza, principial, prin doua metode: activa si pasiva.
*Metoda activa isi ia numele dupa faptul ca aparatul fotografic emite un fascicul de unde (ultrasunete, radiatie luminoasa in spectrul vizibil sau infrarosu). Radiatia ultrasonica emisa de un subansamblu de pe camera, este reflectata de subiect inapoi catre aparat, care o receptioneaza. Apoi, prodesorul camerei foto determina diferenta de timp dintre momentul emisiei si cel al receptiei, in baza careia se calculeaza distanta. In cazul radiatiei infrarosii, camera fotografica poseda doua surse de emisie si se foloseste principiul triangulatiei. Informatia de distanta este apoi transmisa unui mcromotor care deplaseaza blocul optic sau doar un grup de lentile din blocul optic, pentru punerea la punct.
*Sistemul pasiv de focalizare utilizeaza lumina din mediul inconjurator, reflectata pasiv de subiect si deci aparatul fotografic nu emite nici un fel de radiatii. Exista modele de camere foto care emit un scurt flux luminos in conditii de lumina putina, dar principiul de functionare ramane acelasi.
Sistemul pasiv de focalizare se bazeaza pe una dintre cele doua tehnologii: detectarea contrastului de faza sau detectia microcontrastului.
AF-D  Autofocalizare cu transmiterea distantei de focalizare corecta (Auto Focus lenses with Distance transmission).
AF-G  Obiective Nikkor fara inel de diafragma.
AF-I  Obiective Nikkor cu motor integrat de focalizare (Auto Focus lenses with Integrated motor).
AF-L  Memorarea autofocalizarii (Nikon).
AF-lock  Procedura de blocare voluntara a focalizarii pe un anumit subiect; in acest mod este posibila pastrarea planului de focalizare chiar si in cazul reincadrarii.
AF-ON  Activarea functiei de autofocalizare (Nikon).
AF-S  Obiective Nikkor care utilizeaza motor ultrasonic (Silent) integrat pentru focalizare.
AF/MF  Comutator al focalizarii manuale/automate (Canon, Minolta, Pentax).
AI (Automatic Indexing)  Indexarea automata a diafragmei la obiectivele Nikkor. Obiectivele Nikkor AI au punere la punct manuala.
AI Servo AF  Sistem de focalizare "inteligenta" destinat in special fotografierii subiectelor in miscare. In modul AI Servo AF aparatul focalizeaza continuu urmarind cele mai mici deplasari din cadru, util in cazul obiectivelor lungi unde campul de profunzime este redus.
AI-P (Nikon)  Obiective AI-S (cu focalizare manuala) dotate cu un cip care transmite corpului distanta focala si diafragma maxima.
AI-S  Automatic Indexing and Speed: indexarea automata a diafragmei maxime si comunicarea distantei focale la obiective Nikkor.
AL  Prescurtare folosita de Pentax pentru a caracteriza obiectivele ce incorporeaza lentile asferice.
Aliasing  Efect de zimtuire a liniilor care cad oblic in raport cu reteaua captatorului digital.
Anamorfoza  Deformare (compresie) a unei imagini pe una dintre axe; folosita pentru a inregistra o imagine panoramica (16:9) pe un cadru obisnuit (3:2). La proiectie se utilizeaza un obiectiv complementar.
Anastigmat (obiectiv) Obiectiv corectat pentru aberatiile de astigmatism cu un menisc anastigmat.
Apertura  Sau diafragma
APS-H  Dimensiune a senzorului folosit in modelele Canon EOS-1D Mark III, Canon EOS-1D Mark II N, Canon EOS-1D Mark II si Canon EOS-1D, ce are 28,7 x 19 mm si factor de multiplicare: 1,3
Artifact  Distorsiune specifica crearii imaginii de catre celule fotosensibile sau modificare locala a imaginii cauzata de comprimari si decomprimari tip jpg.
ASA  (American Standard Association) - sistem de evaluare a sensibilitatii filmelor argentice negative sau diapozitive (in prezent inlocuit de sistemul ISO).
Asferica (lentila)  Lentila slefuita dupa o suprafata care nu este sferica, astfel incat razele de lumina axiale focalizeaza mai aproape, in timp ce razele de lumina periferice focalizeaza mai departe; in acest fel se combate efectul curburii de camp.
Astigmatism  Aberatie a unui obiectiv ce consta din focalizarea in planuri diferite a razelor de lumina ce se afla in planuri perpendiculare.
AUTO De regula semnifica expunere automata (AE), dar poate insemna si mod de operare complet automat (AE + AF).
Auto Exposure Compensation (AEC)  Corectie (facuta de fotograf) a expunerii calculate automat de aparatul foto: +1EV inseamna plus un stop, -2EV - minus doua stopuri, etc… (vezi termenul 1EV)
Auto-exposure  Calculare automata a expunerii, facilitate disponibila in majoritatea aparatelor fotografice moderne.
Autodeclansator  Dispozitiv mecanic de orologerie sau electronic care permite declansarea obturatorului cu o intarziere programata (de regula 2 sau 10 secunde). Utilizat mai ales in fotografia de autoportret sau cand se doreste reducerea tremuraturilor la declansare.
Autofocus  (autofocalizare) Sistem care permite focalizarea fara interventie manuala. In general, pe langa aparatul foto, obiectivul trebuie si el sa suporte aceasta functie.
Av  Mod de expunere cu prioritate de diafragma (engl. Aperture value - Canon, Pentax, Contax).
AWB ("Auto White Balance") La camere digitale: ajustare automata a redarii culorilor prin care se evita dominantele de culoare ce pot apare in diverse conditii de iluminare (soare, cer acoperit, lumina tungsten, etc).
Axa optica  Axa imaginara care uneste centrul imaginii, centrul optic al obiectivului, si centrul subiectului.

Sursa: foto-magazin
camera_review_v007004.jpg camera_review_v007003.jpg camera_review_v007002.jpg camera_review_v007001.jpg

Dictionar (litera A)

Dictionar - Camere foto si fotografie digitala.